Hans van Hemert heeft zijn sporen verdiend als zeer succesvol componist, tekstschrijver en producer voor onder meer Q65, Ramses Shaffy & Liesbeth List, Sandra & Andres, Mouth & MacNeal, Kamahl, Luv’, André Hazes en Glennis Grace. Door de enorme invloed die hij heeft gehad op het Nederlandse en Europese muzieklandschap, is hij in 2017 onderscheiden met de Buma Lifetime Achievement Award.

Hans van Hemert werd op 7 april 1945 in Voorburg geboren als kind van tv-regisseur Willy van Hemert en danseres Miep Kronenburg. Eigenlijk wilde hij acteur worden, maar hij zakte voor het toelatingsexamen van de toneelschool, hij was pas 17 en erg puberaal. De producersloopbaan van Van Hemert begon toen hij in 1965 op de verkoopafdeling van Phonogram in Amsterdam werd ontslagen, maar door de voordeur in Hilversum weer werd binnengehaald, omdat de afdeling artiesten en repertoire wel iets in hem zag.
Hij werd vaste producer voor de afdeling pop bij Phonogram, met de productionele leiding over bands als de Sound Magics, de Dukes, Q65 , Zen, de R-od-ys, Groep 1850, de Motions, Willem Duyn’s vroegere band de Jay-Jays etc .

Met zijn twintig jaren werd Van Hemert zo de jongste producer van het westelijk halfrond.
Zijn eerste eigen compositie, die ook een hit werd, was het thema voor de door zijn vader geregisseerde tv-serie ‘ De Glazen Stad ‘ (1968). Daarnaast maakte hij in de jaren 1969 tot en met 1973 een paar solo-singles. Hij was dus wel degelijk ook zelf artiest , maar voelde zich dat bepaald niet en al helemaal niet voor de camera’s. Van Hemert produceerde verder onder andere voor D.C. Lewis, Marty, Ramses Shaffy & Liesbeth List, Sandra & Andres, Kamahl, American Gypsy en Vulcano.

Hij was ook de bedenker van het succesvolle duo Mouth & McNeal, dat in de jaren 1971 t/m 1974 maar liefst negen hits scoorde, waaronder een paar wereldsuccessen, zoals ‘How do you do’ waarvan maar liefst 6 miljoen platen werden verkocht. Ook met Cardinal Point en American Gypsy scoorde hij hits in die tijd, zijn eigen compositie ‘I’m Ok, you’re OK’ werd zelfs een hit in de Amerikaanse disco top 100. In 1975 schreef Van Hemert in opdracht van het World Life Fund speciaal voor Frank Sinatra ‘The Elephant Song’, waar Kamahl uiteindelijk een nummer 1-hit mee scoorde.

De grote klapper kwam echter met het sexy damestrio Luv’. Rond 1976 maakte hij twee singles met ze, die echter niet veel deden. De opdracht van de VPRO om de titelsong voor het tv-programma Waldolala met Waldo van Dungen (Dolf Brouwers) te schrijven, gaf de doorslag. Luv’ zong ‘U-O-me in ‘Waldolala’ en werd een begrip, niet alleen in Nederland, maar ook bij de ooster- en zuiderburen. Tot 1981 scoorde Luv’ de ene hit na de andere.


Na het uiteen vallen van Luv’ bleef van Hemert onverminderd doorgaan met producerswerk o.a. met Jerney Kaagman, Vulcano, René Shuman, Glennis Grace en André Hazes (Wij houden van Oranje) die allemaal weer op de hitparade terechtkwamen.

Nog dagelijks werkt Hans aan en met muziek. Hij schrijft en componeert zowel voor zichzelf als in opdracht. Waarbij hij naast populair werk ook veel plezier heeft in het maken van muziek voor documentaires en films. Ook ontwikkelt hij concepten voor bedrijven en componeert hij muziek en jingles voor commercials. Want als iemand weet wat een goede ‘tone of voice’ voor een merk is, dan is Hans het wel. De jingle van Yogho!Yogho! is daar maar één voorbeeld van. En met zo’n enorm oeuvre wordt het ook steeds interessanter om vroeger werk weer eens van de plank te halen en nieuw leven in te blazen.

Daarnaast geeft Hans zijn kennis graag door aan jonge producers en componisten. Hij nodigt ze met alle plezier uit in zijn kleine maar professionele studio in Laren. Met veel interesse luistert hij dan naar hetgeen ze mee bezig zijn. En vol passie gaat hij dan sessies met ze aan. Want een creatieve geest is niet te stuiten.

Benieuwd wat Hans van Hemert voor jou kan betekenen? Vul dan het formulier in >>